Beszámoló a 2003 évi konferenciáról

2003. április 24-25-én tartotta az MCE első konferenciáját Siófokon. A 2002-ben megújított vezetőség első igazi szervezési erőpróbája szép sikert hozott. A sikert nemcsak abban mérem, hogy sikerült a címnek megfelelően igazi „gyakorlatias” előadásokra építeni, hanem abban is, hogy a résztvevők gyakorlatilag hiánytalan létszámban hallgatták végig esti 6 óra utánig az előadásokat és a második nap is jóformán azonos nézőszámot vonzott.

Az előadásokról:

Vértes András, a GKI közismert makroközgazdász-elnöke jól összefogott ismertetőt adott az ország gazdasági állapotáról. Ismertetett néhány olyan kiugró számot, amiben rekorder volt a magyar gazdaság, de ugyanakkor veszélyes tendenciák peremén egyensúlyoz. A controllerek ráébredhettek arra a felelősségre, ami „korai jelző” szerepükből adódik.

A gyakorlati megoldásokat ismertető előadások (8 előadás, 8 ágazatból) mind-mind eltérő megoldásokat mutattak meg, színvonalasan és érett előadásban. Nem unatkozott senki; bizonyosra veszem, hogy minden résztvevő controller megismerkedett olyan gyakorlati megoldásokkal, amilyeneket a jövőben maga is felhasználhat. A sok jó előadás közül számomra a legkiemelkedőbb dr. Beke Márta előadása volt, mert végre egyszer megmutatta valaki, hogy ma, a „tervezhetetlen” világban hogyan lehet mégis tervezni úgy, (hogyan? a kockázatok tételes számbavételével) hogy sok mindenre felkészüljünk, és mégis meghatározott irányba haladjunk. Még sok jó előadásról szólhatnék jó szót, de akkor talán nem olvasná végig senki e beszámolót.

Aki nem hallott a „borcontrolling”-ról eddig, – alighanem senki – az a fogalom-szótárába bejegyezhetett valami újat a Zwack Borház jóvoltából. Mintát vehettünk vagy hatféle borból és értékelhettük ezeket egy tehetséges fiatal sommelier vezényletével. Soha ilyen egyöntetűen sikeres projektet nem láttak a controllerek!

A második nap reggelén dr. Kupa Mihály volt pénzügyminiszter adott kemény leckét az európai uniós követelményekről és a pályázati lehetőségekről. Akinek eddig nem volt világos, hogy az EU nem ad ingyen támogatásokat, hanem pályázati lehetőségeket kínál jól megfogalmazott célok elérésére szakszerűen megtervezett projektekhez – az most ráébredhetett erre. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: a verseny az EU-n belül még keményebb, az eredményekért meg kell küzdeni, azonban stabil sikereket lehet elérni. Talán azt is érdemes hangsúlyozni, hogy a pályázati rendszer adminisztrációja és ellenőrzési rendszere eddig szokatlan további munkát is igényel, amire szintén jó lesz felkészülni.

Nem hagyhatok említés nélkül egy üdítő hangulati momentumot: a legelső előadás közben a hallgatóságból spontán bekiáltott megjegyzésre az előadó meglepetten, de kapásból válaszolt, és az oda-vissza kérdés-felelet szóváltás egy pillanat alatt izzó műhely-légkört teremtett. Ezt a légkört sikerült egész nap megőrizni, ami a konferencia eredményességéhez hitem szerint nagyban hozzájárult.

Nem tagadhatom, a jó hangulat és a sajátos szakmai megközelítés nagyon vonzónak bizonyult. Remélem, jövőre ugyanilyenre számíthatunk a második konferencián is.

Budapest, 2003. április 28.

                                                                                           Buda Szabolcs