2019-05-15 Klára Mercz

Beszámoló a Controlling és Teljesítménymenedzsment Oktatók tavaszi workshopjáról

Hat budapesti és vidéki egyetem oktatói mellett gyakorló szakemberek részvételével tartotta meg tavaszi workshopját az oktatói munkacsoport a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE). A munkacsoport tagok körében végzett előzetes preferencia-felmérés alapján a feldolgozott téma a digitalizáció, s annak vállalatirányításra, controllingra gyakorolt hatása volt.

Első lépésben a digitalizáció fogalmát jártuk körül Móricz Péter segítségével. Péter a BCE Vezetés és Kontroll Tanszékének új vezetőjeként mutatkozott be a munkacsoport tagjainak. A digitalizáció fogalmi tisztázása után annak öt pilléréről, illetve azok vállalati versenyképességgel való kapcsolatáról beszélt.

A második előadásban Szukits Ágnes, az Oktatói munkacsoport vezetője, a BCE Vezetés és Kontroll Tanszékének munkatársa a digitális üzleti modellek típusait ismertette. A digitális üzleti modellek által támasztott új kihívások mellett az irányítási, támogató folyamatok digitalizációjából adódó vélt és várható hatásokról is szó esett.

Rövid szünetet követően a Drótos György, az MCE elnöksége tagja, a BCE Vezetéstudományi Intézetének igazgatója a digitalizációs technikák controlling támogatásban betöltött szerepét járta körül. A legjobb gyakorlatok bemutatása mellett az új technológiáknak a controlling illetve a CFO szervezetre gyakorolt hatásáról, a controllerekkel szemben támasztott változó követelményekről beszélt.

A negyedik, záró előadás témája az SAP S/4 Hana Finance volt. Radó István, az MCE elnöke kiosztotta a résztvevőknek az általa írt cikket, mely a szoftver újdonságairól, a korábbi verziókkal történő összevetésről és az átállás lehetőségeiről szól. István előadásában a technológiai innováció mellett azt hangsúlyozta, hogy az S/4HANA costing based helyett account based módszerrel dolgozik, s ezáltal gyakorlatilag megszűnik az eltérés a pénzügyi számvitel és a vezetői számvitel között.

A beszámolót készítette: Szukits Ágnes