2021-06-29 Klára Mercz

Adatdopping a foci Eb-n

„A labda gömbölyű és a meccs 90 percig tart” – állította egyszer Sepp Herberger, az 1954-es világbajnok német válogatott szövetségi kapitánya, utalva arra, hogy a meccsen az erőviszonyoktól függetlenül bármi megtörténhet. A portugáloknak 84 percre és egymás után két megpattanó labdára volt szükségük a győzelemhez. Fernandes jobb oldali beadása Szalai Attiláról pattant Raphael Guerreiro elé, akinek ballábas lövése Orbán bal lábán irányt változtatva, Gulácsit becsapva pattant be a jobb alsóba.

És ki gondolta volna a francia meccs előtt, hogy Kylian Mbappé, a PSG sztárja hatból csak egyszer találja el a magyar kaput, mert alig került tiszta helyzetbe? Mindkét meccs után a közönség joggal ünnepelhetett, mert a csapat helytállt a sokkal erősebbnek tartott ellenféllel szemben.

Min múlik a siker a big data szerint?

Egy csapat sokféle játékfelfogást választhat. Nyerő lehet a középpályás pressing (letámadás) sok kontrával, jó eredményt lehet elérni az agresszív támadó pressinggel, egyes csapatok pedig domináns labdabirtoklással szorítják be az ellenfelet a büntetőterületre, majd türelmesen várják a réseket. Mindegyik taktika lehet sikeres, de hogy valójában mi váltja ki a sikert, arra sokáig nem kaphattunk választ.

A teljes cikk a g7.hu oldalon olvasható.

A szerző Radó István, az MCE elnöke.